Too Good To Waste en Kromkommer gaan samen verder!

Mix it!

Samen sta je sterker. Dat is misschien cliché, maar het is niet voor niks zo: door je krachten te bundelen kun je vaak veel meer bereiken dan in je eentje. Zo ook als je gekke groente weer de keten in wilt krijgen en voedselverspilling wil tegengaan. De afgelopen tijd zijn we achter de schermen druk bezig geweest met de vormgeving van ons initiatief. Nu mogen we eindelijk met trots en heel veel enthousiasme aankondigen dat Kromkommer en Too Good to Waste vanaf november 2013 samen verder aan de weg zullen timmeren! Dit gaan we doen onder de naam Kromkommer. Het vaste team zal bestaan uit Chantal, Jente en Lisanne.

krom06

Achtergrond

Too Good to Waste en Kromkommer zijn geen onbekenden van elkaar. De eerste ontmoeting was op het FoodGuerrilla event in het najaar van 2012. Daar werd contact gelegd en als snel zaten beide teams met elkaar aan tafel. Tijdens DAMn Food Waste (juni 2013) stonden Kromkommer en Too Good to Waste samen op een fotobooth op het Museumplein om aandacht te vragen voor voedselverspilling.

Samen in actie

Een wereld zonder verspilling van goed voedsel: dat is wat we willen. Het afgelopen jaar zijn we steeds verder naar elkaar toe gegroeid en leek het een logische volgende stap om nauwer te gaan samenwerken. De afgelopen weken hebben we uitgezocht hoe we dat willen gaan doen. Een spannende periode met veel brainstormsessies, meet-ups en uitzoekwerk. Inmiddels is er een duidelijk plan voor komend jaar en hebben we elkaar ook goed leren kennen. En nu mag iedereen het horen: we zijn er klaar voor om samen te knallen! Kromkommer en Too Good To Waste worden één!

Next steps

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: in januari 2014 starten we het jaar met een grote crowdfundingscampagne voor de Kromkommer productlijn. We hebben al geëxperimenteerd met 3 smaken en gaan nu een heus Kromkommer-assortiment lanceren, boordevol gekke groente. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Dat doen we samen met de Krommunity, met jullie. Wij zijn er in elk geval klaar voor!

Wij willen jou enorm bedanken voor al je steun en support aan Too Good To Waste. Wij hopen dat je met ons verder gaat op avontuur in deze nieuwe stap. Vanaf nu kun je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes op www.kromkommer.com, www.facebook.com/Kromkommer en volg ons op @krommunity

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Tristram Stuart @ Wageningen Universiteit

foto
Vandaag was ik weer even terug in de collegebanken en wel op de Wageningen Universiteit waar Tristram Stuart een (bliksem) lecture kwam geven. Georganiseerd door het Center for Sustainable Development & Food Security. Wat een opkomst, er zaten wel bijna 300 studenten en docenten in de zaal.

Afgelopen zondag was er op de WUR ook al een mini Damn Food Waste georganiseerd door studenten van het centre for sustainable development & food security. 500 mensen hebben kunnen genieten van een gratis lunch gemaakt van waste. Opvallend was dat het grootste deel van het aanwezige publiek nog niet helemaal op de hoogte was van de activiteiten rond food waste in Nederland, maar daar is met deze lezing verandering in gekomen! Het was maar kort, hij begon iets later en ging gelukkig ook iets langer door maar potverdorie wat is die man toch inspirerend!

Wij (consumenten) hebben de macht om de huidige voedselsystemen te veranderen. Door voedselverspilling bloot te leggen ‘remove the fig leave’ zoals Tristram het verwoord. In de UK groeit de markt voor lelijke groente, het afgelopen jaar is er zelf 300 duizend ton waste mee gespaard!

De lecture is opgenomen en hier terug te zien.

P.s. 16 oktober is het Wereldvoedseldag en zullen er in verschillende steden DiscoSoeps plaatsvinden georganiseerd door de YFM. Ook zal er bij onze zuiderburen in België een feeding5000 zijn!

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

TGTW gazpacho – een jaar later

Je zou het niet zeggen, maar het is inmiddels alweer een jaar geleden dat onze gazpacho gemaakt van waste tomaatjes het levenslicht zag. In dat jaar is er enorm veel gebeurd. We hebben met heel veel leuke mensen gesproken, op markten en festivals gestaan met ontzettend lekkere producten van afgedankte groenten (o.a. kimchi en panzanella) en keihard gewerkt om ons doel te bereiken: een product gemaakt van waste in de schappen van de supermarkt.

TGTW_flesje_s

De afgelopen maanden is het misschien wat stil geweest rondom Too Good To Waste. Dat komt omdat we ons vooral gefocust hebben op TGTW naar een hoger level te tillen. We hebben met veel potentiele partners gesproken, plannen gemaakt en onderzoek gedaan. Met resultaat!

We kunnen nog niet heel concreet zijn (jammer!), maar we kunnen wel zeggen dat we erg blij zijn met de route die we nu ingeslagen zijn. In de herfst zullen we dan ook met groot nieuws komen. En dan gaat het pas echt beginnen. Wij hebben jullie, fans van het eerste uur, dan heel hard nodig om dit samen met ons waar te gaan maken. Samen met jullie gaat het ons lukken om voedselverspilling aan te pakken en de lekkerste producten te maken.

Wordt vervolgd, dus stay tuned!

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

TGTW groente op het Noorderzon festival

Van 15 t/m 25 augustus vindt Noorderzon plaats, een 10-daags performing arts festival in het Noorderplantsoen in Groningen.

Nu is ieder festival leuk, maar dit festival is nog leuker, want er wordt gekookt met Too Good To Waste groente! In het Puur Noord Nederland* paviljoen wordt gekookt met producten in een gekke vorm, die te groot of juist te klein zijn, beschadigd zijn, of gewoon over. Zo werden er al een geitenkaas-peterseliesoep, zomerpostelein-stamppotje, kromkommersoep en venkelballetjes gemaakt. Yum zeggen wij! Goed bezig die Groningers :-)

Ga jij er heen? Spot ons op het menu!

Menu noorderzon

*Puur Noord Nederland is een merk van De Zaai-Ster. De Zaai-Ster is een groothandel in biologische verswaren, gevestigd in Leek.
Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Op bezoek bij……

Vorige week waren wij te gast bij een groot groente- en fruitbedrijf. Zij produceren, importeren en exporteren op grote schaal groente en fruit. Zelfs exemplaren die je nog nooit gezien hebt. En, wij mochten een kijkje nemen. Leuk!

Dit bedrijf werkt volgens de zeer strenge “kwaliteitsnormen” van de supermarkten, wereldwijd. Dat betekent dat zelfs het kleinste plekje het product niet mag ontsieren. Al het groente en fruit wordt streng gecontroleerd. Met als gevolg (je voelt hem vast aankomen), waste! Wat gooien zij weg?

Paprika’s

Paprika’s komen iedere dag binnen in grote aantallen. Alles wordt gesorteerd. Plekjes en misvormingen mogen niet voorkomen. Die worden eruit gehaald en eindigen als veevoer. Ook verpakte paprika’s (zoals de bekende stoplichten) worden gecheckt. Op de dag dat wij er waren hadden de groene paprika’s rotte steeltjes. Het ligt aan de prijs van de paprika’s of vervolgens het hele pakje weggaat of dat alleen de groene eruit wordt gehaald.

 

Perfectie

Ook dat blijkt hier het toverwoord. Opgelegd door de retail, of door de consument. Eigenlijk geeft iedereen elkaar de schuld. Met het gevolg dat niet alles de winkels haalt. De druiven hieronder waren heerlijk van smaak, maar een rotte druif zorgt ervoor dat het hele bakje weggaat. De abrikozen waren ook niet mooi genoeg. Dozen appels worden gesorteerd om zo de beschadigde varianten eruit te halen. Dit zijn dure appels, en consumenten willen geen plekjes zien (of toch de supers?).

 

Dit bedrijf werkt met veel passie voor hun producten en ziet dat er iets moet gebeuren met de grote hoeveelheden waste in de sector. Dat is natuurlijk super, zeker als ze willen dat wij met hun hierover nadenken. Wie weet wordt dit vervolgd….

En natuurlijk namen wij wat “waste” mee naar huis. Heerlijk! Dit was gewoon Too Good to Waste :-)

20130712_161721

 

 

 

 

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

TGTW in Puur & Innovatief

Afgelopen vrijdag hadden wij opnames voor het nieuwe programma Puur & Innovatief. Dit programma laat wekelijks de meest innovatieve en duurzame ontwikkelingen in Nederland zien.

In de moestuin van Lotte vertelden wij over TGTW en natuurlijk over foodflops. In deze aflevering, waar ook staatssecretaris Sharon Dijksma te zien zal zijn, zullen wij een kort item krijgen. Als het goed is wordt de aflevering in september uitgezonden. Spannend!

20130712_102224

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Damn Food Waste: WOW!

WOW! Dat is het woord dat het beste omschrijft hoe Damn Food Waste is verlopen. We kunnen het nog steeds niet geloven. Meer dan 6000 mensen genoten van curry en soep gemaakt van groente die anders weggegooid zou worden. 6000!

Samen met Kromkommer zorgden wij voor een spectaculaire foto booth, waar mensen op de foto konden met hun belofte tegen voedselverspilling. Vele varianten kwamen voorbij; “Ik geef wat ik over heb aan mijn buren”, “Ik ga dumpster diven” en “Food waste is niet recht te praten”. O ja, ook nog wat pikantere spreuken zijn vastgelegd :-) 1039845_4345992028222_45306005_o

Ook gezellig dat Staatssecretaris Sharon Dijksma en no-waste hero Tristram Stuart nog even op de foto kwamen. Zie hieronder de prachtige kiekjes, althans een deel. De rest staat in het album op onze facebook page. Dus tag jezelf, like, share en spread the love!

De sfeer was gezellig, strijdbaar en super positief. En, zelfs de zon droeg zijn steentje bij. Rood verbrand en ontzettend voldaan sloten wij de dag af.

Heb je Damn Food Waste gemist en wil je het terugkijken? Bekijk deze video of check de uitzending van het NOS nieuws.

Enne, wat ons betreft is het nu tijd om elke dag minimaal 6000 monden te gaan vullen met geredde groente. Fill bellies, not bins!

Foto’s van Marijn Kuijper & Annette Behrens

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

DAMN FOOD WASTE – BE THERE!!

Het kan je niet ontgaan zijn; Damn Food Waste komt eraan! Wij zijn daar samen met Kromkommer om jouw en je vrienden vast te leggen op de gevoelige plaat met een coole pledge.

En deze week zijn wij druk met de voorbereidingen:

 • Spandoek, check!
 • Koelkast deurhangers met recept, check!
 • Gekke en overgebleven groente, check!
 • Tasjes met groente die weggegooid zouden worden speciaal voor jou, check!
 • Ballonnen, check!
 • Fotowall, check!
 • Fotograaf, check! (onze enige echte Marijn)
 • Gekke attributen om mee op de foto te gaan, check!

En natuurlijk, veel pledges waar jij mee op de foto kan;

 • Een keer gaan dumpsterdiven
 • Wentelteefjes maken van oud brood
 • De gekste groente uitzoeken in de supermarkt
 • Een pakje gedeukte boter kopen
 • Niet het achterste pak melk uit het schap pakken
 • Kromkommer & TGTW liken op facebook
 • Pasta en rijst afwegen
 • Niet shoppen met honger
 • Dat zakje sla gewoon leegmaken, je wordt er echt niet dik van!

Check!Deurhanger

Super veel zin in. check!

Check, check, dubbel check, we zijn er bijna klaar voor….

Damn Food Waste, zaterdag 29 juni, 12.00-16.00 uur Museumplein, Amsterdam. Be There!

Damn Food Waste; Dé gratis lunch gemaakt van groente die anders weggegooid zouden worden – voor 5000 man.

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Een Too Good To Waste week van Lotte

We zijn momenteel druk met de voorbereidingen in de aanloop van het Damn Food Waste event, maar deze week zijn er nog zoveel andere dingen op mijn pad gekomen. Leuk!

Zo was ik uitgenodigd door ID&T om te vertellen over TGTW tijdens een Good Food workshop met festivalcateraars. Een festival organisator als ID&T heeft gelukkig steeds meer aandacht voor goed voedsel: duurzaam, verantwoord, en écht lekker. Dus minder slappe hamburgers en meer hamburgers waarbij de herkomst van het vlees belangrijk is. En meer aandacht voor het vegetarische assortiment. Daarbij selecteren ze de beste cateraars. Supergoede ontwikkelingen, maar het probleem waste blijft bestaan.

Samen met ID&T en de cateraars hebben we gebrainstormd  over mogelijke oplossingen. Zoals van tevoren afspraken maken met de voedselbank, of een variabel product op de kaart zetten, waarbij je duidelijk uitlegt dat je dat maakt met producten die je op moet maken en niet weg wilt weggooien. Natuurlijk is het voor sommige cateraars lastiger dan andere. Maar erg leuk om te zien hoe je tot nieuwe ideeën komt als je de koppen bij elkaar steekt.

Ook was ik bij een bijeenkomst van de Topsector Agri en Food in Fort Voordorp. Onze staatssecretaris van economische zaken, Sharon Dijksma, sprak daar. Ik was verrast om te horen hoe belangrijk ze het onderwerp voedselverspilling vindt. Het staat echt hoog op de politieke agenda. Haar oproep was helder: we kunnen 500 miljoen mensen extra voeden als we minder voedsel verspillen. En zo leuk dat ze zei dat ze juist niet met de vinger wil wijzen en bij mensen thuis in de keukenkastjes wil kijken, maar juist de mensen verleiden het goede te doen. Daar houden wij van bij TGTW!

Vrijdag zijn we ook nog te horen op radio Sublime FM tijdens het programma Morning Mr. Radio gepresenteerd door Bas Westerweel. Ik ben hiervoor geïnterviewd naar aanleiding van onze nominatie tot Radicale Vernieuwer door Vrij Nederland.

Kortom een volle week Too Good To Waste! Ten slotte heb ik nog een sneak peak voor jullie. Want wat hebben onderstaande knuffelige groente met Damn Food Waste te maken……..

20130613_200147

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

TGTW in Hotel & Food & Beverage 2013

In de voorjaarsspecial van Hospitality Management “Hotel & Food & Beverage 2013” staat een mooi artikel over TGTW en voedselverspilling.

Hier vertelde we je al dat Lotte op stap was geweest met het team van Hospitality Management. Geredde groente werden aangeboden aan Meesterkok Dennis Kuipers van hotel The Dylan, die er de lekkerste gerechten mee maakte. En nu is er dan ook eindelijk het eindresultaat. Super leuk! Lees de special hier terug.

Pin It
Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen