Op bezoek bij……

Vorige week waren wij te gast bij een groot groente- en fruitbedrijf. Zij produceren, importeren en exporteren op grote schaal groente en fruit. Zelfs exemplaren die je nog nooit gezien hebt. En, wij mochten een kijkje nemen. Leuk!

Dit bedrijf werkt volgens de zeer strenge “kwaliteitsnormen” van de supermarkten, wereldwijd. Dat betekent dat zelfs het kleinste plekje het product niet mag ontsieren. Al het groente en fruit wordt streng gecontroleerd. Met als gevolg (je voelt hem vast aankomen), waste! Wat gooien zij weg?

Paprika’s

Paprika’s komen iedere dag binnen in grote aantallen. Alles wordt gesorteerd. Plekjes en misvormingen mogen niet voorkomen. Die worden eruit gehaald en eindigen als veevoer. Ook verpakte paprika’s (zoals de bekende stoplichten) worden gecheckt. Op de dag dat wij er waren hadden de groene paprika’s rotte steeltjes. Het ligt aan de prijs van de paprika’s of vervolgens het hele pakje weggaat of dat alleen de groene eruit wordt gehaald.

 

Perfectie

Ook dat blijkt hier het toverwoord. Opgelegd door de retail, of door de consument. Eigenlijk geeft iedereen elkaar de schuld. Met het gevolg dat niet alles de winkels haalt. De druiven hieronder waren heerlijk van smaak, maar een rotte druif zorgt ervoor dat het hele bakje weggaat. De abrikozen waren ook niet mooi genoeg. Dozen appels worden gesorteerd om zo de beschadigde varianten eruit te halen. Dit zijn dure appels, en consumenten willen geen plekjes zien (of toch de supers?).

 

Dit bedrijf werkt met veel passie voor hun producten en ziet dat er iets moet gebeuren met de grote hoeveelheden waste in de sector. Dat is natuurlijk super, zeker als ze willen dat wij met hun hierover nadenken. Wie weet wordt dit vervolgd….

En natuurlijk namen wij wat “waste” mee naar huis. Heerlijk! Dit was gewoon Too Good to Waste :-)

20130712_161721

 

 

 

 

Pin It
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.